Uten en tråd

I landet der likestillinga er «unnagjort», opplever vi likevel mye rart. Til dømes at sportsredaksjonar kler av unge, kvinnelige idrettsutøverar når de skal lage forsidene sine. Under vises ei faksimile fra NRKs nyhendeside:

Bilde av Isabelle Pedersen, der alle klærne er klipt vekk.

Faksimile fra NRK sine sider 23. 7. 2010.

Det er mulig eg har en over gjennomsnittlig skitten fantasi, men eg synes bearbeidinga av bildet er påfallande og unødvendig når originalen ser slik ut:

Det originale pressebildet av verdensmester i 100 m hekk for kvinner i ungdoms-VM, Isabelle Pedersen (18)

Det originale pressebildet av verdensmester i 100 m hekk for kvinner i ungdoms-VM, Isabelle Pedersen (18)

Av en eller anna grunn har NRK gjort seg flid med å ta vekk kvar tråd av Pedersens idrettsantrekk når de har laga blikkfanget til saka. Ikkje har bildet mye å gjøre med overskrifta heller. Skulle de formidla gleda og overraskinga ville vel også dette bildet fra serien NRK har kjøpt inn vært et bedre valg:

Bildet viser ei tydelig overraska og glad Isabelle Pedersen

Bilde med krediteringar fra bildeserien NRK hadde i hovedsaka.

Setter NRKs bildevalg prestasjonen eller kjensla i fokus? Eg synes ikkje det. For meg ser det ut som om sportsavdelinga spiller på sex.

7 responses to “Uten en tråd

 1. Så vidt jeg vet, er NRKs bildeutsnitt malstyrt, så det er godt mulig at det ikke er så mye flid involvert her – det ser ut som om de har tatt det mest iøynefallende bildet av henne og sørget for å få med hodet, samt ikke kappe av hendene hennes (hvilket ville sett påfallende dust ut). Effekten av det er at hun ser avkledd ut – men effekten av å velge et utsnitt med rumpa og bakhodet ville kanskje ikke vært bedre? På fronten i norske nettaviser ser vi også stort sett breddebilder, så jeg vet ikke om høydebildet du trekker fram er et alternativ.

  Så selv om jeg er enig i premisset – at sportsavdelinger spiller unødvendig mye på sex i saker om kvinnelige utøvere – syns jeg eksempelet er svakt.

  • Neppe. Markedsføringslovas §2 gir allerede heimel for å slå ned på kjønnsdiskriminerande reklame, men eg meiner ikkje dette er et døme på kva som bør være straffbart. Men at noe er lovlig, betyr jo ikkje at det er verken lurt eller bra. Poenget mitt er at det viser dårlige holdningar.

 2. Jeg synes hun viser for mye hvit hud.

  Vi lever tross alt i et flerkulturelt samfunn.Kansje på tide med en slags idretts burka?

  Slik kan kvinnene være påkledd samtidig som ingen ser forskjell på hvite og fargede.En vinn-vinn situsjon spør du meg.

  • Åneiåneiånei. Eg holder det ikkje ut! For en djup og treffande sarkasme. NOT!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s