Hvorfor har vi fått så mange tiggere?

De siste ukene har media skrevet mye om de mange rumenske tiggerne som besøker Norge i sommer (0, 1, 2, 3, 4, 5). I Morgenbladet i dag var det en interessant sak i dag (6, krever abonnement) hvor det pekes på at de viktigste høyreorienterte dagsavisene, VG og Aftenposten, er temmelig ukritiske i sin kildebruk og gjerne omtaler hetsing av sigøynere i andre land som et overgrep, men selv bidrar til å skape et bilde av at romfolk i Norge er et problem som gruppe. Det blir også påpekt at frykten for «sigøynerinvasjoner» slett ikke er et nytt fenomen i Norge heller, det ble blant annet malt opp som et skremmebilde i forbindelse med avskaffelsen av rasistiske paragrafer i utlendingsloven i 1955.

Det at den hetsende omtalen av romfolk som gruppe er farlig nær rasisme i ordets rette forstand er ille. Det er imidlertid både trist og ironisk at profilerte politikere fra regjeringspartner Arbeiderpartiet så til de grader snur kappa etter vinden at de ønsker å forby tigging for å slippe å plages av trekkspill og utstrakte kaffekopper (7, 8). Regjeringa har heldigvis ikke endra politikk. Opphevinga av løsgjengerloven var det som førte til at tigging ble tillatt i Norge og hovedårsaken var at et slikt forbud langt på vei gjør det kriminelt å være lutfattig, og at det rammer noen av de mest utsatte gruppene i samfunnet. Dersom det hadde blitt påpekt at norske rusmisbrukeres tigging ville bli like forbudt som rumenske romfolks, ville et viktig poeng ha kommet fram. Er det noen som med god samvittigheten vil foreslå å straffe bostedsløse narkomane med bøter eller fengsel for å tigge? Dette er hovedpoenget til SVs Akhtar Chaudhry (9) når han sier at EØS-avtalen er årsaken til tigginga. Gjennom Schengen-samarbeidet har vi forplikta oss til å sidestille et EU-pass med 90 dagers turistvisum.

Det er de samme reglene som gjør det mulig for oss å kjøre Europa på tvers uten å planlegge grensepasseringer som fører til at det finnes et svart marked av polske håndverkere som norske privatpersoner ivrig benytter seg av og som gjør at vi har fått ei økning i antallet tiggere i norske byer. Det er ikke mulig å lage lover som forbyr rumenere å tigge – noe slikt ville uansett ha vært like forkastelig som Sør-Afrikas apartheid-lover. Et forbud vil ramme all tigging og også øke sannsynligheten for at rusavhengige tyr til vinningskriminalitet – de vil jo bli straffet uansett, og å øke uverdigheten for de fattigste ved å gjøre dem kriminelle. Det er heller ikke mulig å nekte rumenere innreise. Da må vi melde oss ut av Schengen. Dette samarbeidet har riktignok en del temmelig problematiske sider, men å forkaste det for å slippe utstrakte hender virker lite gjennomtenkt, selv til vårt største høyreparti å være. Det er ganske mange politikere, fra Ap til Frp, som enten ikke vet hva de snakke om, eller som snakker mot bedre vitende når de påstår at det er lett å bli kvitt de rumenske tiggerne ved å lage nye lover.

Vi har fått mange utenlandske tiggere fordi det er lov å tigge, noe det bør være, og fordi borgere fra hele EU-området fritt kan oppholde seg i Norge i inntil 90 dager. For min egen del ønsker jeg ikke å gjøre noe med noen av disse reglene. Men siden forskjellene i levestandard innad i Europa er så stor som den er, betyr det at tiggere med et annet statsborgerskap er prisen vi må betale for å ha en human holdning til mennesker i nød og et åpent Europa. For å være helt ærlig synes jeg også at den prisen er latterlig lav. Det er ingen som har vondt av å se verden slik den er, og det finnes faktisk en god del mennesker der ute som ikke har noen andre alternativer til fattigdom enn tigging.

Oppdatering:

Når det gjelder det som virkelig er et problem, vinningskriminaliteten, tar regjeringa grep. Storbergets plan (10) om å bruke UP mer aktivt og samarbeide med rumensk politi er målretta, smart og vil ikke ramme uskyldige.

23 responses to “Hvorfor har vi fått så mange tiggere?

 1. Er du seriøs?Er du virkelig det?

  Eldre mennesker blir loppet på høylys dag,og du makter å skrive piss som dette?

  • Ja, jeg er helt seriøs. Jeg skriver om tigging. Hvis eldre mennesker blir loppet på høylys dag er det snakk om ran. Det er allerede straffbart og gir hjemmel for utvisning. Hvis jeg ikke skal anta at du er uvitende om dét, mener du tydeligvis at eldre mennesker ikke er i stand til selv å vurdere om de vil gi tiggere penger. Med det umyndiggjør du en stor del av landets befolkning.

 2. Stoltenberg ønsker alle tiggere,krimminelle,
  terrorister og Muslimer velkommen til Norge.
  Østeuropere som er organiserte krimminelle
  bander kommer til Norge og tror di skal bli
  rik ved og stjele.Klager nå mener Staten ikke
  gjør noe for dem.Vil ha jobb og bolig.FRP hadde
  fått utvist alle tiggere,terrorister.krimminelle,
  asylsøkere som vil prøve og komme inn til landet
  vil bli stoppet i tollen .Sendt tilbake til landet di kom fra,Asylsøkere som er i Norge,dem som oppholder
  seg ulovlig ink Mulla Krekar ville bli sendt ut.
  Var i London forrige uke.Ikke en tigger og se i gatene hele uken.En by med 13 mill innbyggere.Regjeringen få ta kontakt med
  med Underhuset og spørre etter fasiten på det.
  Grunne til alle tiggerene at Regjeringen ikke
  vil forby det.Flertallet av Norges befolkning
  vil ha dem ut fra landet.Stoltenberg ønsker tiggere.
  terrorister,krimminelle og Muslimer skal overta.
  Grunnen til alle tiggerne i Norge er at Regjeringen tillater det.Skjønn det hvem som vil.

  JILL

  • Her var det mye vås, Jill. Tiggere, kriminelle, terrorister, muslimer, østeuropeere og organiserte bander er tydeligvis det samme for deg. De fleste av de rumenske tiggerne er faktisk kristne.

   Jeg tror ikke du har lest innlegget mitt skikkelig. Et av hovedpoengene i Morgenbladet-artikkelen jeg henviser til er at avisene som har skrevet om organisert tigging og kriminelle tiggere har et veldig tynt kildegrunnlag. Det er faktisk stort sett bare én mann i politiet som blir brukt som kilde for påstander om at tigginga er organisert og at tiggerne er kriminelle.

   Alle EU-borgere har rett til å oppholde seg i Norge i 90 dager som turister. Et slikt opphold gir dem på ingen måte rett til jobb og bolig. Og hva sier egentlig Frp om dette? Selv innvandringsbulldoggen Jan Arild Ellingsen sier at det er vanskelig å stanse utenlandske tiggere, og at Frp heller ikke ønsker å stanse dem (se nederst på siden). Det han sier er egentlig helt selvfølgelige ting som alle er enige om: Folk som begår kriminelle handlinger skal straffes for dem. Frp bare later som om de kan gjøre noe med tiggerne.

   Når det gjelder Mullah Krekar, er det ganske interessant å merke seg at Fremskrittspartiet, som sier de legger Norges grunnlov til grunn for sin politikk, ønsker å bruke forvaring uten dom. Siv Jensen sier dermed åpent at Frp ønsker å bryte Grunnlovens §99.

   Asylsøkere utgjør 11% av innvandringa til Norge. Det er svært få i den store sammenhengen. Asylsøkere har som alle andre mennesker krav på å bli vurdert som enkeltpersoner. Arbeiderpartiet er i likhet med Frp uenig i dette, og har i løpet av de siste 4 åra strammet inn reglene for barn, noe SV har protestert mot. Frps påstander om at enkeltmennesket står i sentrum gjelder altså bare hvite nordmenn.

   London har også sin andel av tiggere (1, 2), og måten de tar hånd om dem er ved å spyle dem bort og idømme betinga fengsel.

   Jeg vil ikke forby tigging fordi det er urettferdig og uverdig for verdens rikeste samfunn å sette lutfattige mennesker i fengsel, og jeg er stolt over at regjeringa er enig med meg i det.

 3. Problemet Benjamin, er at det ikke er tiggingen i seg selv som er et problem. (Selv om en artikkel i dagens VG tyder på at aggressiv tigging, fører til at norske tiggere får det vanskeligere, siden nordmenn helt slutter å gi.)

  Problemet er at mange av de øst-europeiske tiggeren også driver med kriminalitet, i form av tyverier, kortsvindel, nasking og så videre. Det er også mye som tyder på at det i stor grad er bakmenn som skummer fløten, og at tiggerene i seg selv sitter igjen med svært lite. Og da er det menneskehandel.

  Det er sikkert synd på tiggerene som sådan, men jeg har større sympati for en norsk rusmisbruker som har falt utenfor, og stillferdig ber om noen kroner, fremfor en importert «gatemusikant» som stjeler fra nærmeste minstepensjonist om tiggingen ikke kaster nok av seg, for å sette det på spissen.

  • Hei Eirik. Noe av poenget i innlegget mitt er at disse handlingene allerede er straffbare. Dersom det lar seg bevise at tiggerne driver kriminell virksomhet på si, har man allerede hjemmel til å utvise dem. Men, som artikkelen i Morgenbladet viser, er det helt andre ting som gjør at tiggingen får så stor oppmerksomhet. Det foregår dessuten en ekkel forhåndsdømming av en hel gruppe mennesker.

   Din spissformulerte sympatierklæring er ganske selvsagt. Men det du skriver er nok sant for de fleste nordmenn selv når det gjelder de mange rumenske tiggerne som ikke er kriminelle. Hovepoenget mitt er at dersom du, som jeg, mener at rusavhengighet først og fremst er et helseproblem og ikke noe som løses ved hjelp av sosial renovasjon, så er vi på grunn av Schengen-forpliktelsene nødt til å akseptere at utlendinger tigger.

 4. Hør her en ting!

  Disse «rumenerene» tigger IKKE fordi de er fattige. De tigger fordi deres kultur har lært dem opp til å snylte istedenfor å jobbe.

  Nordmenn er verdens rauseste folk. Ikke noe annet land gir så høy andel av BNP i uhjelp, og i tillegg gir vi mye privat. Selv har jeg fadderbarn i den tredje verden. Men å tillate sigøynerene å fortsette sin snylting har ingenting med humanisme å gjøre, tvert i mot, det er kulturrelativisme av verste slag.

  Norge har brukt 800 000 000 kr.(Åtte hundre millioner kroner) over tiår i et prosjekt for å få «norske» sigøynere i arbeid. Resultatet er at 1, (en!) sigøyner har kommet i arbeid.

  I 20 år har norske sigøynere fått lov til å snike til seg opp til 20 millioner i uberettiget barnetrygd. Myndighetene viste omm dette, men turde ikke ta tak i det fordi det kunne bli tolket som rasisme.

  http://www.dagbladet.no/nyheter/2008/04/17/532774.html

  Ved forrige valg stemte jeg SV for å få mer penger til skole og barnehageplasser. Det jeg fikk var dobling av antall innvandrere, gater oversvømt at tiggere og horer, «rumenske» innbruddstyver som systematisk besøker alle husene i nabolaget vårt og en enorm økning i antall voldtekter.

  Voldtekter som i følge politiets statistikker stort sett begås av innvandrere.

  http://www.dagbladet.no/nyheter/2008/04/22/533336.html

  Etter å ha vært sosialist i hele mitt liv har denne naiviteten og kulturelativismen til min store sorg kommet langt i å ødelegge samfunnet vårt.

  For å redde Norge fra total kollaps har jeg meldt meg inn i FrP og vil oppfordre alle til å stemme på dem. Sosialistene tør jeg aldri mer stemme på.

  Forøvrig er det tull at vi i Norge ikke kan gjøre noe med tigging og asylsøkere. Vi har 7 ganger så mange asylsøkere som Danmark. Hvorfor? England har ikke tiggere. Hvorfor?

  Det er regjeringen vår som er årsaken til problemet.

  • Hei Trond

   Din vurdering av rumenske romfolks kultur er i enkleste laget for meg. Jeg er glad for at du er stolt av Norges satsing på bistand og nordmenns giverglede, men hvis dette virkelig betyr noe for deg er det helt uforståelig at du har meldt deg inn Frp.

   Det er helt klart betydelige utfordringer når det gjelder å få noen av menneskene i romani-miljøene til å delta i storsamfunnet på lik linje med oss andre. Jeg synes likevel at utsagnet «å tillate sigøynerne å fortsette sin snylting» viser at du definerer selve folket som et problem. Det synes ikke jeg er greit, og det strider mot mine humanistiske grunnprinsipper.

   Jeg er glad for at du stemte SV ved forrige valg. I løpet av regjeringstida har vi også fått til en historisk satsing på barnehagen. Det er i dag et reelt tilbud til alle barn. Gjennom blant annet betydelig økte overføringer til kommunene og Kunnskapsløftet har også skolene fått et flott løft, og gratis læremidler i videregående skole bidrar til å utjevne forskjeller.

   Når det gjelder noen av de problemene du tar opp, skyldes de forhold som ingen regjering ville ha gjort noe med. I den grad øst-europeere er overrepresentert i norske kriminalstatistikker er det selvfølgelig et problem, men vi har lover som beskytter oss mot kriminalitet. Som jeg skriver i innlegget mitt gjør forpliktelsene i Schengen-avtalen det likevel umulig for oss å nekte EU-borgere innreise i Norge som turister. Ønsker Frp å si opp Schengen-avtalen? Du sauser også sammen begreper over en lav sko. Asylsøkere har jeg ikke i utgangspunktet skrevet noe om i innlegget. Det er en betegnelse som brukes på personer som søker beskyttelse fra norske myndigheter fordi de opplever å bli forfulgt i hjemlandet på grunn av politiske meninger, tro, seksuell legning etc. Det er nesten ingen av tiggerne som er asylsøkere. Ønsker du forresten å ta fra norske rusavhengige muligheten til å tigge?

   Også i din omtale av prostitusjon synes jeg du er sleivete. Ved å si at vi «oversvømmes» av «horer» viser du at du ikke har mye respekt for disse menneskene som individer. Her har den rød-grønne regjeringa, mye takket være SV, tatt viktige grep for å begrense denne formen for kvinneundertrykking og menneskehandel. Dette har jeg tidligere skrevet om her på bloggen. Disse grepene har Frp vært mot. Økningen i antall anmeldte voldtekter dekker over et veldig vesentlig faktum: Voldtektsstatistikken er langt fra komplett. Det er riktig at enkelte innvandrergrupper er overrepresentert på statistikken over overfallsvoldtekter, men de begås også av nordmenn.

   Men langt de fleste voldtekter begås av nordmenn, og de anmeldes aldri. Det samme er sant for vinningsforbrytelser. I mange innvandrergrupper er kriminaliteten faktisk lavere enn blant nordmenn. Viktigst av alt: De aller fleste innvandrere er ikke kriminelle, men du foreslår å straffe dem ved å begrense deres rettigheter. Det er en for for kollektiv straff og gruppetenkning som Frp i andre sammenhenger hevder å hate. Når du framstiller alle utlendinger som kommer til Norge som en gjeng med kleptomane seksualforbrytere, lurer jeg på om du har lest statistikker i det hele tatt, eller om du bare dikter opp ting som passer deg. Du kan godt kalle meg naiv, men å tro at all kriminalitet vil fordunste bare vi kaster ut «utlendingene», det er toppen av naivitet. Sannheten er at Frp ikke har noen gode svar på hva de faktisk vil gjøre med «utlendingene». Det finnes ingen partier de kan regjere sammen med, ingen tenkelig sammensetning av Stortinget som vil gå med på å kaste over bord internasjonale avtaler i den grad Frp må gjøre det for å oppfylle sine lovnader.

 5. For en meningsløst utsagn, «ikke gjør noen ting».

  Tigging er et stort problem og forsurer hele miljøet i Oslo. Dessuten tiltrekker det seg et hav av kriminelle. Gjør det ulovlig.

  Fattigdom/rusproblem er en helt annen diskusjon. Løsningen har IKKE noe som helst med lov eller ikke lov til å tigge.

  Det å la det være lov å tigge er det samme som å innrømme at ikke vi klarer å løse fattigdoms problemet. Forferdelig passiv, feig og hyklersk bevis på den fraværende handlekraften fra rødgrønn side.

  • Hei Ola.

   Hva gjør det, da? Jeg vet ikke hva du mener med at tigging forsurer miljøet i Oslo, men jeg kan ikke se det rimelige i å gjøre det straffbart å være fattig. Det er helt klart flere problematiske sider ved tigging, slik som at det gir inntekter til svart økonomi. Men det er ikke riktig at tigging tiltrekker seg kriminelle. For mange rusavhengige er det å kunne skaffe seg penger ved å tigge det som holder dem borte fra kriminalitet. Neste trinn på selvrespektstigen er =Oslo, Bymagasinet og lignende. Hvis vi gjør det ulovlig må folk faktisk straffes. Det blir sannsynligvis bøter, men for rusavhengige som ikke eier nåla i veggen er det det samme som bøtefengsel. For meg er det uverdig å rydde sjuke folk bort fra gatene. Jeg har på ingen måte sagt at løsninga for de rusavhengige kommer gjennom tigging. Dette har jeg faktisk jobbet en del med i SV-regi, og løsninga ligger i å se rusavhengighet som sykdom heller enn som karakterbrist. Behandlingsapparatet må bygges og rustes etter en slik forståelse.

   For meg er det å tillate tigging et tegn på at vi ikke velger enkle løsninger. Det å bruke politimakt til å forfølge fattige mennesker bare fordi de er fattige er forkastelig. Det at alle som tigger kanskje ikke er fattige gjør ikke dét noe bedre, loven rammer blindt.

 6. Hei SV-er. Er en del ting som dere må skjønne norske folk er allerede:
  -Mest gavmild (via oljepengene)
  -Mest naiv (via folk som kommer til norge)
  i hele vide verden!

  Når jeg leser blogger og likesinnede som deg så tenker dessverre, er dette politikk eller bør det stilles en diagnose på sinnet til vedkommende, en medisinsk en.

  Når tanken og ytringene er fri så betyr ikke det at det ikke er en grense for alt. Slike blogger som dette er dessverre full av tåkeprat og tankespinn. Skremmende dersom det brer seg.

  • Hei Sigvart. Her var det jaggu ikke mange argumenter. Hva er det som er tåkeprat og tankespinn? At jeg stiller de to konkrete spørsmålene man må stille seg dersom man ønsker å bruke lovgivning for å hindre rumenere i å tigge?

 7. Allerede kan jeg se i Oslo sentrum at tiggingen er litt i tilbakegang. Grunnen regner jeg med er at fler og fler ser på det som et problem og ikke gir.

  Å tjene 500 kroner dagen på tigging gjør det attraktivt for en del grupper. Hvis mange nok ikke gir slik at de isteden tjener 50 kroner dagen, så er det ikke mange som vil sitte å tigge.

  Dette er markedsdynamikk; hvis få vil betale for å ha tiggere i gata, så blir det færre tiggere. Så slutt og gi og bli kvitt det, helt uten å trenge lovforbud etc.

  Forøvrig er det ikke noen grunn å gi penger til norske narkomane. De pengene vet du at går til narkotika, dvs til de utskjelte langerne og bakmennene. Det er din støtte til organisert kriminalitet.

  • Hei Ottar. Du har åpenbart rett i at ingen vil tigge hvis ingen gir. Jeg vil likevel påstå at du tar litt lett på saken. På samme måte som du kan tenke på tiggingen som et marked kan du tenke på enkel vinningskriminalitet som et konkurrerende marked. Hvis det ene tørker ut blomstrer det andre opp. Det å gjøre tigging ulønnsomt fjerner ikke de underliggende problemene.

   • Det er en viktig forskjell mellom de to «markedene». Vinningskriminalitet mener alle er kriminelt. Politiet har samfunnets støtte til mottiltak. Forbrytelsene blir anmeldt.

    Motsatt er det veldig få som vil anmelde tigging, narkotikabruk og sexkjøp. Det er kriminalitet uten offer, så det er svært få som vil bekjempe det så aktivt at de tilkaller politi.

    «Det å gjøre tigging ulønnsomt fjerner ikke de underliggende problemene.»
    Nei, men det gjør det heller ikke å gi penger til tiggerne.

   • Det ser ut til at vi enige i at det er bedre at folk tigger enn at de stjeler. Det er mulig jeg var litt uklar, men poenget i det første svaret mitt er nettopp at det er en vesentlig forskjell på disse to markedene. Men jeg blir usikker på om du mener at vi bør la være å gi tiggere penger, slik at de begynner å stjele, for at det skal være ok for politiet å ta tak i det?

    Poenget mitt er at så lenge en del av de som tigger er nødt til å få tak i penger på et eller annet vis, kan et forbud mot tigging føre til at folk som ellers ikke ville drevet med kriminelle handlinger likevel gjør det. Rusavhengighet forsvinner ikke selv om pengene forsvinner.

   • Jeg tror vi er enige om mye. Det er selvsagt ikke ønskelig at rusavhengige skal måtte basere seg på tigging for å overleve. Når det gjelder avkriminalisering er jeg personlig enig med deg, og har jobba med tilbudet til tungt belasta rusavhengige i SV-sammenheng.

    Jeg tror likevel at det i overskuelig framtid alltid vil være slik at noen mennesker i en desperat situasjon vil tigge penger. Så lenge det er slik, synes jeg også det blir for galt at de der er snakk om i siste instans skal kunne bures inne. Så får det være opp til hver enkelt om de vil gi eller ikke.

 8. Hei! Vil bare si takk for dette innlegget. Fint å se at noen kan ta tak i debatten på en mer nyansert måte enn «få dem ut, send dem dit de kom fra».

 9. Ja, jeg mener vi ikke skal gi tiggerne penger. Hvis de da begynner å sjele så bør de tas og sperres inne som forbrytere.

  Rusavhengige bør tilbys behandling. I tillegg bør salget fratas den organiserte kriminaliteten. På samme måte som forbud mot alkohol førte til mafia og kriminalitet, så fører i dag forbud mot narkotika til mafia. Så legaliser det; det blir verken færre eller flere narkomane av det, men det gjør livet til de narkomane lettere og de vil ha mindre behov for å drive kriminalitet for å finansiere det.

 10. Jeg legger merke til at du skriver om de «høyreorienterte» dagsavisene at de «selv bidrar til å skape et bilde av at romfolk i Norge er et problem som gruppe.»

  Du må være ganske forstokket for å kunne komme med en slik påstand. De eneste disse avisene gjør er å rapportere om faktiske forhold. Og det faktiske forhold er slik at romfolk, eller sigøynere som de selv kaller seg, er en gjeng kriminelle parasitter. Ikke en eneste sigøyner i Norge er i arbeid. Hele hurven går på trygd.

  Dette er også tilfelle i alle andre land de oppholder seg i. Men i Norge sitter folk som deg og mener at Norge skal være Kardemommeby og ta på alle med silkehansker. Blind idealisme går foran realiteter.

  Det som er den største svakheten i innlegget ditt, er at du ikke nevner med et ord det faktum at tiggerne ofte kun er et skalkeskjul for mer alvorlig kriminalitet, og brukes til å hvitvaske penger.

  For øvrig lurer jeg på om du har reflektert over hvorfor det er så utrolig mange mer tiggere i Oslo enn i noen annen hovedstad i Europa (per kvadratmeter).

  • Det er en ganske smal sak å konstatere at Aftenposten og VG er høyreorienterte, det er bare å lese lederne og kommentarstoffet deres. Det er en ærlig sak.

   Og forstokket kan du være selv. Det avisene skriver trenger ikke å være usant for at det skal være skjevt. Det er allerede godt kjent at de i norske rommiljøer er store utfordringer med å få unge til å fullføre skolegang etc. Det å kalle en hel folkegruppe for «kriminelle parasitter» vitner om et temmelig ikke-humanistisk menneskesyn. Men det er nå uansett ikke norske romfolk avisene skriver om, det er rumenske. Og de skriver bare dritt. Hvis du tar deg bryet med å lese den artikkelen i Morgenbladet jeg refererer til (stikk innom Deichman, for eksempel), så kan du se at belegget deres for at det er de samme menneskene som tigger og driver annen kriminalitet er latterlig dårlig. Det er én mann fra politistasjonen på Majorstua.

   Dette har ingen ting med blind idealisme å gjøre, men med å behandle folk som folk. Så lenge vi har et velstandsgap i Europa som er så stort som det er og vi har forpliktet oss til avtaler som lar alle EU-borgere krysse grensene fritt, så vil tiggerne komme dit det er flest penger til overs. Oslo er nok også den hovedstaden i Europa der det er mest kjøpekraft per kvadratmeter. Jeg tror ikke det er merkeligere enn det…

 11. Ottar&co ville nok trives godt i Irland,da kunne de ha fått vært med på å svi av hus som sigønerne bor i.Hitler ville nok ha nikket annerkjennende til flere av argumentene som bli servert av de fleste kommentatorer,det er ikke så rart at han så på normenn som de rette Ariere,Jill er ikke norsk det synes tydelig på skrivemåten,hva gjør du her i mitt land? Siden du så tydelig gir uttrykk for misnøye med andre folkeslag så kan jeg bruke slagordet Norge for etniske norske og da ryker du på hue å ræva ut sammen med de andre.T J

  • Jeg er sterk motstander av vold mot sigøyerne. Men hvis de stjeler så synes jeg at det skal etterforskes og straffes. Det synes jeg at andre tyverier i større grad burde blitt også. Jeg ønsker ikke rasistiske paragrafer eller praksis i politiet. De har paragrafer nok til å ta de kriminelle slik det er.

   Jeg er heller ikke tilhenger av forbud mot tigging, men jeg synes ikke at folk bør gi, siden det først og fremst fører til mer tigging. Hver som gir gjør det mer lønnsomt å tigge og med åpne grenser kommer det da flere som gjør det.

   De fleste, både i Norge og i andre land, vil ikke tigge siden det er sosialt stigmatiserende, spesielt hvis noen du kjenner ser deg. Denne stigmatiseringen er mye mindre når du reiser til et annet land og tigger der.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s